Vanzelf logo

Tips bij het overwegen van zonnepanelen!

Zonnepanelen. Hoe werkt het precies? Wat zijn de voordelen? Waar moet je beginnen als je zonnepanelen overweegt? Wat levert het uiteindelijk op? Wij zochten het voor je uit. Lees je mee?
Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en winstgevend. Met zonnepanelen ben je eigenlijk je eigen energieleverancier. Dat wil toch iedereen zou je zeggen? Toch is de keuze om de panelen op je dak te plaatsen niet zomaar gemaakt.

Het is namelijk een grote investering waar veel bij komt kijken. Want waar je moet je beginnen als je zonnepanelen overweegt? Hoeveel stroom levert een zonnepaneel op en hoeveel heb je nodig? Krijg je een terugleververgoeding? Wat is een salderingsregeling? In deze blog geven we informatie en advies over zonnepanelen en wat het uiteindelijk oplevert.

Waarom zou ik het advies zonnepanelen opvolgen?

Zon en wind zijn energiebronnen die nooit uitgeput raken. Zonnepanelen op je dak is daarom een slimme keuze waarmee je je eigen 100% groene energie opwekt en bijdraagt aan een duurzame wereld.

En daarnaast zijn zonnepanelen ook goed voor je portemonnee. Voor het terugleveren van stroom via zonnepanelen krijg je een terugleververgoeding. Je energierekening wordt daardoor een stuk lager en je hebt je investering al binnen een paar jaar terugverdiend. Door het zelf opwekken van je eigen duurzame stroom ben je ook nog eens minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen. Het advies zonnepanelen is op gebied van duurzaamheid een goed advies

Advies over zonnepanelen. Hoe werkt het nou precies?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met twee laagjes silicium. Als de zon op de zonnecellen schijnt, ontstaat er tussen die twee laagjes elektriciteit. Om die elektriciteit te kunnen gebruiken heb je een omvormer nodig. Deze brengt de stroom naar de meterkast en zet het om in wisselstroom die je kunt gebruiken in je huis.

 

Werken zonnepanelen ook als de zon niet schijnt?

Zonnepanelen wekken stroom op zodra er daglicht is. Ook bij bewolking produceren ze stroom, als is dat wel minder dan bij direct zonlicht. Het is dus een fabel dat zonnepanelen alleen in de zomer energie opwekken. Als de panelen te warm worden, wekken ze zelfs minder energie op. Zonnepanelen leveren dan ook de meeste stroom op tijdens een zonnige lentedag als de zon lang aan de hemel staat maar nog niet heel warm is.

 

Leveren zonnepanelen genoeg stroom op om je hele huishouden te laten draaien?

Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe groot het dak van jouw huis is en hoe is het is gesitueerd ten opzichte van de stand van de zon.

Als je dak groot genoeg is, kun je net zoveel energie opwekken als je gebruikt. De populairste zonnepanelen leveren zo’n 290 kWh op aan energie per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3000 kWh per jaar. Met twaalf panelen op een dak op het zuiden is de kans groot dat je elektriciteitsrekening ongeveer op nul uitkomt.

 

Waar gaat de opgewekte zonne-energie naartoe als je niet thuis bent?

Stroom die je zelf niet gebruikt, kun je terugleveren aan het stroomnet. Op het moment dat je niet thuis bent, wordt de elektriciteit die jouw zonnepanelen opwekken automatisch doorgezet naar het openbare net. Dit heet teruglevering. Het wordt dan via het net naar anderen gebracht, die op dat moment wel stroom nodig hebben.

Maar als de zon niet schijnt, heb jij op jouw beurt waarschijnlijk extra stroom nodig. Deze elektriciteit krijgt je van je energieleverancier. De teruggeleverde en extra verbruikte hoeveelheid elektriciteit mag je op jaarbasis tegen elkaar wegstrepen. Dat noemen we salderen. Je betaalt dus alleen voor jouw netto energieverbruik per jaar.

Als blijkt dat je in een jaar meer energie hebt teruggeleverd dan verbruikt, dan ontvang je voor die extra elektriciteit een terugleververgoeding van je energieleverancier. De manier van salderen en de hoogte van de terugleververgoeding verschilt per leverancier. Voor het terugleveren van stroom heb je een slimme meter nodig die bijhoudt hoeveel stroom je verbruikt én levert. Je netbeheerder registreert dit en stuurt de meterstanden door naar je energieleverancier. Zij kunnen je ook vertellen of je meter ‘slim’ is en er anders een voor je installeren.

 

Kom je in aanmerking voor een aankoopsubsidie als je zonnepanelen neemt?

Er bestaat helaas geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer. Wel hebben sommige gemeentes eigen subsidieregelingen. En de overheid helpt ook nog steeds, nu in de vorm van een btw teruggave-regeling. Dat scheelt 21% van je aankoopbedrag.

Als je een deel van jouw stroom levert aan de energiemaatschappij en niet zelf gebruikt, ziet de Belastingdienst je als een mini-energiebedrijfje. Ook als je in het dagelijks leven geen ondernemer bent. Als je het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders indient bij de Belastingdienst, kom je in aanmerking voor btw-teruggave over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen op jouw dak.

Veel banken hebben ook speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren, dus als je een huis hebt gekocht is dat zeker het uitzoeken waard.

 

Waar begin je als je zonnepanelen op je dak wil?

Heb je besloten voor zonne-energie te gaan? Dan is het eerst zaak om te bekijken of jouw dak daar wel geschikt voor is. De Zonatlas en de Zonnekaart hebben de daken van veel gemeentes in Nederland in kaart gebracht. Een groen of geel dak is geschikt voor zonnepanelen, een rood dak is volgens deze platforms niet geschikt. Maar bij een rood dak kan het geen kwaad om zelf even verder te kijken of er niet tóch mogelijkheden zijn.

Voor welke zonnepanelen je kiest, waar deze komen te liggen en hoeveel je er kwijt kunt is uiteindelijk maatwerk. Een professionele installateur kan jou hier het beste over adviseren. Vraag vooral meerdere offertes bij verschillende installatiebedrijven aan vanwege de verschillen tussen prijzen en garanties. Omdat de installatiebedrijven tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten, zou je bij de keuze voor een bedrijf kunnen letten op het keurmerk Zonnekeur.

 

Wat moet je doen als er eenmaal zonnepanelen op je dak liggen?

Op het moment dat er zonnepanelen geïnstalleerd zijn op je dak, moet je deze aanmelden. Dit is wettelijk verplicht. Aanmelden doe je online via de website energieleveren.nl. Dit is een samenwerkingsverband van netbeheerders.

Je vult hier onder meer je postcode en huisnummer en laatste 6 tekens van je meternummer in. Zo heeft de netbeheerder inzicht in de energiestromen op het net.

 

Passen er geen zonnepanelen op je dak of woon je in een huurhuis?

Ook als eigen zonnepanelen niet bij jouw huidige woonsituatie passen zijn er opties om van duurzame energie gebruik te maken.

Je zou als huurder natuurlijk altijd aan je huurbaas of woningcorporatie kunnen voorstellen om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Houd dan wel rekening met een huurverhoging vanwege de installatiekosten.

Ook zijn er steeds meer zonnestroomprojecten waarbij een groep mensen samen investeert in collectieve zonnepanelen op bijvoorbeeld het dak van een stadion, school, bedrijfspand of schuur. De stroom die jouw deel van de zonnepanelen opwekt wordt dan van je energierekening afgetrokken.

Tenslotte is er natuurlijk altijd de optie om te kiezen voor een energieleverancier die gebruik maakt van duurzame stroom. Als je je energiecontract regelt via Vanzelf kun je aangeven dat je alleen een overeenkomst wil met een leverancier die groene stroom levert. Wij gaan vervolgens op zoek naar het energiecontract dat het beste bij jouw situatie en wensen past. En dat doen we niet eenmalig maar steeds weer opnieuw zodra je contract bijna afloopt. Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken over je energiezaken en zorgen wij dat de stroom die je dagelijks gebruikt groen en zo voordelig mogelijk is.

Wat zijn de beste zonnepanelen van 2021?

Investeren in zonnepanelen is natuurlijk een grote stap. Je wilt dan ook zeker weten dat de zonnepanelen die je aanschaft de beste op de markt zijn. Door de jaren heen worden zonnepaneel merken veel getest. Merken zoals Conergy, Solarwatt en Solar Frontier komen vaak het best uit de test. Deze zonnepanelenzijn tot op heden goed om aan te schaffen en hebben de meeste opbrengsten.

Verder geeft CompareMySolar het advies om goed te kijken naar de volgende kenmerken bij het uitkiezen van zonnepanelen:

  • Wat zijn de beste zonnepanelen voor jouw dak?
  • Zijn de zonnepanelen gecertificeerd?
  • Wat zijn de prijzen van de zonnepanelen?
  • Wil je zelf de zonnepanelen installeren of wil je dit laten doen?
  • Is de KwH per zonnepaneel geschikt voor jouw huishouden?
  • Wanneer wil je de investering terugverdiend hebben?

Wil je meer advies? Op CompareMySolar kun je verschillende zonnepanelen vergelijken. Hier kun je zien welke zonnepanelen jou de grootste besparing zullen opleveren.

FAQ

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dat ligt aan twee dingen : De hoeveelheid stroom je verbruikt per jaar en de hoeveelheid stroom je zonnepanelen opleveren. Je rekent het uit met de formule : (gewenste opbrengst in KWh X 1,1) gedeeld door (het vermogen van zonnepanelen in Wattpiek) een standaard zonnepaneel (6 bij 10 zonnecellen, paneel formaat 1 meter bij 1.65 meter) levert gemiddeld 350 wattpiek. Stel dat de gewenste jaarlijkse opbrengst 2000 kWh is, dan bereken je : 2000 X 1,1 = 2200 / 350 = 6,3 Het advies id dan om 6 á 7 zonnepanelen te nemen. Hoeveel Wattpiek je zonnepanelen opleveren ligt natuurlijk ook aan de plaatsing. In de lente en zomer gaan de gemiddelde opbrengsten van je zonnepanelen omhoog. Bij Milieu centraal kan je gemakkelijk zien hoeveel jouw huis kan besparen met zonnepanelen

Wat gebeurt er met de salderingsregeling na 2023?

Met de huidige salderingsregeling kan je jouw energieverbruik op jaarbasis verrekenen met de opgewekte energie uit jouw zonnepanelen. Dit heet salderen. Vanaf 1 Januari 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%. in 2023 mag je nog maar 91% opgewekte stroom salderen en uiteindelijk 0% in 2031. Je blijft wel altijd recht hebben op je terugleververgoeding. Het is op dit moment nog niet zeker of de afbouw van de salderingsregeling echt komt.

Let op! Het afbouwen van de salderingsregeling is nog een voorstel. De regeling is nog niet officieel goedgekeurd en kan nog veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat de afbouw in 2024 begint in plaats van 2023

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.